Mağaza Dekorasyonu Nasıl Olmalı?

19.yüzyıl sanayi devrimiyle artan üretim, üretici firmaların pazarlama faaliyetlerine yönelmesine sebep olmuştur. Sanayi sadece üretimle sınırlı kalmamış üretim-pazarlama satış üçgenine dönüşmüştür.

Üretimin tüketiciye ulaşan ilk aşaması mağazalar olmuş, gelişen teknoloji ve artan nüfus etkisiyle gelişmiş ve çoğalmıştır. Firmalar üretimin yanında artık mağazalaşma alanında da rekabete geçmişler, üretim kalitesi arttıkça mağazacılık kalitesi ve biçimi de ilerlemiştir.

Bugün büyüklü küçüklü sanayi kuruluşları değişik mağazacılık yöntemleri kullanmakta, bu da en belirgin şekilde mağaza dekorasyonu çeşitliliği şeklinde kendini göstermektedir.

Peki, Mağaza dekorasyonu nasıl olmalı?

Mağaza dekorasyonunda temel etmenler satışa yönelik ürün dizaynı her zaman öncelikli olmaktadır. Bir giyim mağazasında koleksiyonun en değerli parçaları mağazanın en görünür yerinde bulunması baz alınırken, bir otomobil galerisinde en yüksek model aracın en çekici renkte olanının sergilenmesi temel alınır. Yani ürün en güzel yerde en moda olanının görülmesi gerekir.

magaza-dekorasyonu-nasil-olmali-2

Artan teknoloji, günümüzde mağaza ışıklandırmasını da göz önünde tutmuş. Ürünün güzel özelliklerini ön plana çıkaracak parlak ya da mat ışık sistemleri mağazaların olmazsa olmazı olmuştur.

Ayrıca artan AVM sayısıyla birlikte firmalar AVM’ler de yer edinme mücadelesine de girmiş. Köşe mağazalar görüş açısı zenginliği sebebiyle her zaman ilk tercih olmuştur.

Kısaca etkili bir mağaza dekorasyon nasıl olur diye soracak olursak günümüz normlarında uygun ürün, uygun ışık, uygun yer her zaman amaca giden yolda vazgeçilmez üçlü olarak benimsenmelidir.

Mağaza alışverişi; artan teknolojinin etkisiyle internet alışverişine karşı önemini yitirir gibi görünmesine rağmen, ürünü görüp almanın önemini bilen bilinçli tüketiciler mağaza alışverişini tercih etmektedirler.

Bu yüzden bu müşteri kitlesi daha da fazla önem kazanmaktadır. Firmalar bu değerli kitleyi kaybetmemek için yukarıda saydığımız 3 temel olmazsa olmazın yanında mağazalarını ayrıntılarla geliştirmelidir.

Bir müşteri mağazaya girdiğinde içeride kendisini çeken ürün dışı faktörlere de dikkat eder. Öncelikle içerde hareket alanı müşterinin rahat edebileceği, ürünü rahat inceleyeceği ferahlıkta olmalıdır.

Ve tabi ki bu hareket alanındaki inceleme, müşterinin temizlik algısını da harekete geçirmektedir. Temizlik müşterinin ürüne ilgisini artırırken, firmanın son çıkardığı ve daha modern olan bir ürüne ilgi mağaza dizaynındaki malzemelerinde son model ve modern olması gerektiği algısını yaratır.

Son model bir televizyon almak isteyen bir müşteri o televizyonu güzel dekorasyonlu bir duvarda görmek ister. Bir cep telefonu için modern tezgahlar ve benzeri mağazanın verimi için pozitif faktörlerdir.

Kısacası günümüz mağazacılığı artan rekabetle birlikte iç dizaynın da teknolojinin son ürünlerinin kullanılmasını da bir zorunluluk haline getirmiştir.

Facebook
Twitter
Email
Print